Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 locsolóvers kisfiúknak koronavírus járvány idejében

Húsvét hétfőn is sokan otthon leszünk. A kisfiúk nem tudnak mindenkit meglocsolni, akit szeretnének. Hogyan lehet ezt a kedves gesztust az online térben gyakorolni? Itt írok három egyszerű locsolóverset, amely szövegéből kiderül, hogy hogyan használhatók a cyber-térben.

Forrás: Boba Jaglicic fotója az Unsplash-ról.

Nagymamáknak küldhető locsolóvers

Ne haragudj kedves Nagyi,

Nem tudlak ma meglocsolni.

Nem öntök hajadra vizet,

de küldök egy szép nagy szívet.

Attól, hogy a vírus tombol,

nem maradsz ki minden jóból.

Nézd meg jól a csatolt képet!

Láttál-e már ilyen szépet?

Édesanyának mondható

Sokat vagyunk veled együtt,

ma mégse a leckét vegyük.

Google classroom legyen zárva,

használjuk a wifit másra.

Ablakon át szép a tavasz

Legyen hozzám csak egy szavad!

Annyit mondj csak, hogy most szabad,

szabad meglocsolnom hajad!

Iskolatársnak mondható

Sokat cseteltem ma veled,

de most küldök gifet neked.

Mit mutat be ez a kis gif?

Macska locsol bébi tigrist.

Ha a gifet szépnek látod,

Küldj cserébe so-sok lájkot!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló szellemben kitalált játékokról, akkor érdemes követned a Játékos Otthoni Tanulás Fcebbok-oldalt.

 0
Tovább

Hogyan hangolják össze a többgyerekes családok és a tanárok az online órák rendjét?

Ha nálatok is probléma, hogy eggyel kevesebb gép van, mint ahány gyerek, akkor érdemes a tanárokkal megbeszélni a problémát.

Van ugyanis két lehetséges megoldás. Az egyik technikai és a következő. Ha két gyereknek egyszerre van órája, akkor meg kell kérni a tanárokat, hogy egyikük vagy mindketten vegyék föl egy képernyő videózó programmal az órát és azt töltsék föl az osztály Youtube csatornájára. Onnan a gyerekek visszanézhetik, amikor a testvérüknek nincs órája.

Forrás: Daniel Reche képe a Pixabay -ről.

Hol lehet ilyen programhoz jutni?

A legismertebb képernyő videózó program a Jing. Nem tudok tanácsot adni vele kapcsolatban, de itt van egy link, amin számos „versenytársát” megtaláljátok. Jing alternatívák (több ingyenes is van közöttük):

https://jing.en.softonic.com/windows/alternatives

A másik megoldás szervezési

Lehetne-e, hogy a nagyobbak egyik óráját a tanárjuk szakkörének idejében adják le. Nem tudom, hogy a tanárok mit szólnak ehhez, de akkor délelőtt nekik is keletkezik egy lyukasóra. Kinek mi a véleménye ezekről?

 0
Tovább

Kicsiknek ábrándozás, nagyoknak tervezés: így is enyhíthetjük a bezártság lelki fáradtságát!​​​​​​​

Ha fizikailag nem lehet kaput nyitni a gyerekek számára, akkor nyissunk egy kaput a jövőjükre. Itt az idő, hogy a hetedikesekkel és tizenegyedikesekkel nagyot beszélgethessünk arról, hogy milyen pályát válasszanak.

Forrás: skeeze képe a Pixabay -ről.

Van, ahol ez konfliktus forrása

Tudom, hogy van ahol ez a kérdés egy állandó vita tárgya. Ismerek egy családot, ahol egy kimagasló zenei képességű gyerekének az édesapa mérnöki karriert szán, az édesanyja pedig zeneit. Igen. Ilyen körülmények között, természetesen, érdemes kerülni a témát, de ahol nem fenyeget a veszekedés veszélye, ott nagyon jó figyelemelterelés a jövővel való foglalkozás.

Online segítségek a pályaválasztáshoz

Mivel nem szakterületem a pályaalkalmasság megállapítása, így másokhoz fordultam segítségéért: végezetem egy rövid Google-kutatást. Megosztom az eredményeket.

Érdemes a szülőknek körülnézni ezen az oldalon és utána ajánlani a nagyoknak, hogy ők is nézzenek körül. https://palyaorientacio.munka.hu/altalanos/info/hasznosinfok/altalanos/adatlap/1952

Aki hisz abban, hogy tesztek segítségével megtudhatja, hogy milyen szakma való neki, az kattinthat ide is: https://www.felvi.hu/felveteli/teszt

Ha pedig végképp elbizonytalanodunk, akkor online tanácsadásban is részesülhetünk. Ez itt érhető el: http://tanacsadas.ujnemzedek.hu/

Jó, ha beszélgetünk; rossz, ha beleszólunk

Egyik unokatestvérem gimnázium után szakmát akart tanulni. Teljesen bizonytalannak látszott. Egyik vacsoránál azonban azt mondta, hogy ő úgy gondolja, hogy fogtechnikus lesz. A nagybátyám megörült a döntésnek és így szólt: „Ezt mondtam neked én is.” „Nem Te mondtad, Apu, hanem én mondom most” – válaszolt az unokatestvérem. A nagybátyám egyből kapcsolt és elhallgatott. „Igen. Tényleg a Te ötleted!”.

Ebből a példából minden szülő érti a helyes és hatékony hozzáállást. Nem mi választunk szakmát a gyerekünknek, ők választanak maguknak. Ha ez a két dolog egybeesik, akkor meg szépen csöndben maradunk.

Ha szeretnél olyan játékokat is megismerni, amelyek segítenek a pályaválasztásban, akkor lájkold a Játékos Otthoni Tanulás FB-oldalt!

És az ovisok?

Ha vannak kicsik is a családban, őket is meg lehet kérdezni, hogy mik lesznek, ha nagyok lesznek. Egy kisfiú így válaszolgatott a témában neki föltett kérdésekre: https://www.youtube.com/watch?v=F4TACVysMM8

 0
Tovább

Hogy az ovis tesó is távtanuljon!

Sok családban van otthon ovis gyerek a távoktatásban levő testvérével együtt. Az ovisok is tanulni szeretnének. Ehhez adok itt ötleteket.

Csináljunk papírból egy kis ellenőrző füzetet az ovisnak, és ha jól hajtja végre a feladatot, kapjon piros pontot. Ha nem tökéletes a megoldás, de fáradozott, akkor kapjon egy piros karikát. 3 piros pontért egy ötöst adjunk az ellenőrzőbe. Este az ellenőrzőt mutassuk meg apának, aki aláírja és dicséri az ovist. Úgy oldjuk meg, hogy a nagyobbak ne sértődjenek meg.

A dicséret fontos, de akkor se örvendezzünk túlságosan, ha a gyerek megoldása zseniális, mert akkor úgy érezheti, hogy csak akkor szeretik igazán, ha csúcsteljesítményt nyújt. Szépen, nyugodtan ismerjük el a teljesítményt, de éreznie kell, hogy nem azért szeretjük, mert elér valamit.

ovisoknak

Forrás: Nature vector created by stockgiu - www.freepik.com

Rajzóra: Találd meg a képen! Bármilyen festményt letölthetünk a netről, és ha van a kép sarkában valami, azt kerestetjük meg.

Kösd össze az egyforma színűeket!

Rajzolj "X"-et a legnagyobb kutya/ cica hátára!

Színes grafikákat tölthetünk le innen ingyen (Most a macskára kerestem rá): https://www.freepik.com/search?dates=any&format=search&page=1&query=cats&sort=popular&type=vector

Hol van több kacsa, nyuszi, kutyus, cica stb.?

Melyik tárgyon van betű?

Magyaróra: Tanuld meg a mondókát anyával és mond föl apának, amikor haza jön!

Ha van otthon betűnyomda, akkor másoljon a nyomdával 3 betűs szavakat papírra! (Ha nincs, akkor krumpliból lehet készíteni nyomdát és festékbe lehet mártani.)

Tartsunk ovis énekórát! Ritmus visszatapsolása, rövid dallam visszaéneklése!

Matekóra: Összekevert társasjáték bábúkból válogasson hármas csoportokat! Minden jó csoportért kapjon anyától piros pontot. Egyszer az a feladat, hogy egyforma színűek legyenek, egyszer az, hogy két egyforma és egy más színű.

Technika óra: nyerstészta formázása gömbre vagy bármi más formára.

Az ovisok kedvéért eljátszhatjuk még az órai ki- és becsöngetést. Ha van otthon az ajtón csengő, akkor azzal, ha nincs, akkor egy fém tollal ütögethetünk egy poharat (vagy egy kiskanállal).

Testnevelésóra: Terpeszállás, hajlongás, karkörzés stb.

Ha tetszik az a tanterv, érdemes a Játékos Otthoni Tanulás FB-oldalt lájkolni, mert ott még sok ötlet lesz – és egy pár ötlet már van is.

 0
Tovább

mert eljön majd a számonkérés...

Lehet csalásmentes a digitális számonkérés?

Tudjuk, hogy a gyerekek nagyon leleményesek és minden teszthez és dolgozathoz ki tudnak találni valami puskázási módszert. A digitális oktatás során nehéz a tanár dolga, mert a korábbi tesztelési módszereket használva nem állíthatnak minden távolban levő gyerek mellé egy felügyelőt. Ennek a problémának a megoldására találták ki az „online proctoring” módszert.

teszt

Forrás: Markus Spiske képe a Pixabay -ről..

Mi az „online proctoring”?

Egy olyan webes eljárás, mely alkalmas arra, hogy a vizsgázót/ tesztírót/ írásban felelőt a webkamera és egy szoftver segítségével figyelje, illetve, amit figyelt azt rögzítse. Ezt a módszert eredetileg munkavállaló jelöltek vizsgáztatására dolgozták ki, de iskolások számonkérésére is alkalmas.

Mit nem szeretünk az „online proctoringban”?

Éppen azt, hogy monitoroz. Azt gondolom, hogy egyes tanárok nem tehetik kötelezővé az ilyen online vizsgáztatást és beszámoltatást, de érdemes lenne a KLIKK-hez vagy az OH-hoz menni a kérdéssel, hogy használható-e valamelyik „online proctoring app”. Van olyan, amelyik azt állítja magáról, hogy megfelel a GDPR-követelményeknek.

Tanárnő! Tanár úr!

Mi a véleményük erről?

(Itt egy GDPR-megfellő eszözhöz link: https://mettl.com/computer-based-tests/online-exam-software?utm_medium=blog&utm_source=www.google.com

Itt pedig egy amszterdami székhelyű eszköz linkje: https://proctorexam.com/

Ezeket csak azért raktam ide, hogy el lehessen képzelni, hogy miről van szó.)

 0
Tovább

dominotice

blogavatar

Minőségi játék, minőségi irodalom nagyszülőknek és unokáknak.

Legfrissebb bejegyzések

2021.04.22.
2021.03.25.
2021.03.12.
2021.02.15.
2021.01.30.

Utolsó kommentek