Ha fizikailag nem lehet kaput nyitni a gyerekek számára, akkor nyissunk egy kaput a jövőjükre. Itt az idő, hogy a hetedikesekkel és tizenegyedikesekkel nagyot beszélgethessünk arról, hogy milyen pályát válasszanak.

Forrás: skeeze képe a Pixabay -ről.

Van, ahol ez konfliktus forrása

Tudom, hogy van ahol ez a kérdés egy állandó vita tárgya. Ismerek egy családot, ahol egy kimagasló zenei képességű gyerekének az édesapa mérnöki karriert szán, az édesanyja pedig zeneit. Igen. Ilyen körülmények között, természetesen, érdemes kerülni a témát, de ahol nem fenyeget a veszekedés veszélye, ott nagyon jó figyelemelterelés a jövővel való foglalkozás.

Online segítségek a pályaválasztáshoz

Mivel nem szakterületem a pályaalkalmasság megállapítása, így másokhoz fordultam segítségéért: végezetem egy rövid Google-kutatást. Megosztom az eredményeket.

Érdemes a szülőknek körülnézni ezen az oldalon és utána ajánlani a nagyoknak, hogy ők is nézzenek körül. https://palyaorientacio.munka.hu/altalanos/info/hasznosinfok/altalanos/adatlap/1952

Aki hisz abban, hogy tesztek segítségével megtudhatja, hogy milyen szakma való neki, az kattinthat ide is: https://www.felvi.hu/felveteli/teszt

Ha pedig végképp elbizonytalanodunk, akkor online tanácsadásban is részesülhetünk. Ez itt érhető el: http://tanacsadas.ujnemzedek.hu/

Jó, ha beszélgetünk; rossz, ha beleszólunk

Egyik unokatestvérem gimnázium után szakmát akart tanulni. Teljesen bizonytalannak látszott. Egyik vacsoránál azonban azt mondta, hogy ő úgy gondolja, hogy fogtechnikus lesz. A nagybátyám megörült a döntésnek és így szólt: „Ezt mondtam neked én is.” „Nem Te mondtad, Apu, hanem én mondom most” – válaszolt az unokatestvérem. A nagybátyám egyből kapcsolt és elhallgatott. „Igen. Tényleg a Te ötleted!”.

Ebből a példából minden szülő érti a helyes és hatékony hozzáállást. Nem mi választunk szakmát a gyerekünknek, ők választanak maguknak. Ha ez a két dolog egybeesik, akkor meg szépen csöndben maradunk.

Ha szeretnél olyan játékokat is megismerni, amelyek segítenek a pályaválasztásban, akkor lájkold a Játékos Otthoni Tanulás FB-oldalt!

És az ovisok?

Ha vannak kicsik is a családban, őket is meg lehet kérdezni, hogy mik lesznek, ha nagyok lesznek. Egy kisfiú így válaszolgatott a témában neki föltett kérdésekre: https://www.youtube.com/watch?v=F4TACVysMM8