A koronavírus elkapása elleni legjobb védekezés az önkéntes és legalább részleges karantén. Mit jelent az a hétvégén? A legjobb, ha a családból csak 1 valaki megy egyedül bevásárolni, a gyerekek pedig 2 napig a 4 fal között játszanak a szülőkkel. Igen a szülőkkel – és nem a telefonjukkal.

benti játék

Forrás: Mabel Amber képe a Pixabay -ről.

3 egyszerű játék kisiskolásoknak és szüleiknek

A, Feszítsetek ki egy nagy kartont egy ajtó két félfája közé és játszatok bábszínházat! Legyen a bábszínház egy bolt. A bábok legyenek a plüssállatok. Ők vásároljanak. Így lehet gyakorolni a számolást. Meglátjátok, sokat fogtok nevetni.

B, Játszatok szóbeli kakukktojás játékot! Pl. Elmond az anya 5 szót, amiből 4 szín egy meg egy tárgy. A gyerek kiválasztja a kakukktojást. Ha ez így megy, akkor lehet bonyolultabbat is kérdezni. Pl. 4 j betűvel kezdődő szót és egy a betűvel kezdődő szót. Ha nem megy, vezessük rá a gyereket. Írjuk le a szavakat egymás alá, úgy hogy nagyobbnak rajzoljuk a kezdőbetűket. És ha ez is megy, adjuk át a kezdeményezést a gyereknek! Mondjon ő 5 szót egy kakukktojással. Ezen is sokat lehet nevetni.

C, Hozzunk be a szobába poharakat, amelyek különböző mértékben vannak vízzel megtöltve. Egy kanállal üssünk rájuk hatszor, váltakozó ritmusban. Ezt kell majd a gyereknek megjegyezni és utánunk csinálni. Mivel zenei tehetséggel különböző mértékben vagyunk megáldva, így a „dallamok” bonyolultságát a gyerekünk képességeihez kell mérni. Itt is lehet szerepet cserélni.

Hogyan vegyük rá a gyerekeket a játékra?

Mi kezdjünk bele! A gyerekeket érdekelni fogja, hogy miért kezdünk egy nagy lapra boltot rajzolni. Ha érdeklődnek, rögtön be kell őket vonni a rajzolásba.

A kakukktojás játékot elkezdhetik a szülők egymás között. Aztán a gyerekek bevonódnak. Mondjuk, anya úgy tesz, hogy nem tudja a választ. A gyerekek meg majd segítenek.

A poharas játéknál ne mondjuk meg, hogy mi fog történni, csak kezdjünk el helyet csinálni a poharaknak. Utána titokzatoskodjunk, ha a gyerekek kérdeznek. Azt is mondhatjuk, hogy most zeneszerzővé képezzük át magunkat.

Fejlesztő és egyben szórakoztató játékokról a Játékos Otthoni Tanulás FB-oldalon több információ is lesz.